vineri, 7 decembrie 2012

ADY ENDRE SĂRBĂTORIT LA BIBLIOTECA COMUNALĂ SÂNANDREI







   La împlinirea a 135 de ani de la nașterea celui mai de seamă poet maghiar modern și unul din cei mai mari lirici ai lumii, Ady Endre, Biblioteca Comunală din Sânandrei a organizat o serată literară. Acțiunea a vizat îndeosebi populația de etnie maghiară care locuiește în comună.
   Cu două luni înainte de desfășurarea acțiunii s-a luat legătura cu Liceul Maghiar Bela Bartok din Timișoara, doamna profesoara de limbă maghiară Kiss Katalin și elevul Kozma Andrei au furnizat o parte din materialul bibliografic.        
   De la Biblioteca Județeană Timiș s-au adus pentru eveniment trei volume de versuri și proză jurnalistică creată de Ady Endre. Cu opera poetului au venit în întâmpinare și bibliotecile private ale familiilor Kozma și Barabas. Școala, prin directorul Minnich Iosif, profesoarele Nicoliciu Sorina și Fazekaș Lucia precum și primăria, au oferit recuzita necesară (scaune, tablă, cameră foto).  Ambianța creată a fost deosebit de plăcută fiind completată de flori, căldură, lumină.
   Au fost trimise un număr de patruzeci de invitații la eveniment familiilor vorbitoare de limbă maghiară, primarului localității, viceprimarului, directorului școlii, cititori ai bibliotecii, preoți. Au răspuns invitației în jur de douăzeci de persoane.
   Viața și opera marelui poet au fost prezentate de doamna Erszebeth Kozma care a completat prezentarea cu fotografii ale poetului și cu mica expoziție de carte. În expunere au fost intercalate poezii care au fost citite cu multă expresivitate atât în limba româna cât și în limba maghiară de către doamnele Bunta Ileana, Barabas Anna, Stemper Emma, Kozma Erszebeth și Neusatz Despina – bibliotecar.
   S-a citit poezie cu caracter revoluționar precum și poezie de dragoste. De asemenea, s-a vorbit despre prietenia poetului cu Octavian Goga precum și  despre activitatea lui jurnalistică.
   Participanții au fost încântați de acțiune și au propus repetarea acestui gen de manifestări cu o mai mare frecvență.

BIBLIOTECAR – Despina Neusatz


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu