joi, 28 februarie 2013

Sabin Ionel la Sînandrei - prezentare de carte






În 21 decembrie 2012 la Școala Gimnaziala Sînandrei, Sabin Ionel, profesor universitar la Facultatea de Electrotehnică si Telecomunicații din cadrul Universității Politehnice Timișoara, doctor în electrotehnică,  în același timp,   poet si prozator,  înmâneaza doamnei profesoare Simona Liliana Popovici, cartea proprie "Deșteptarile", cu scopul donării către biblioteca școlară.
         Profesoara lecturează romanul și-i transmite online autorului impresiile pozitive referitoare la carte. Ambii cad de comun acord să se prezinte această carte la Sînandrei și la dorința autorului, chiar în sala de clasa în care acesta a absolvit ciclul gimnazial.
         Ideea este îmbrățișată de conducerea școlii și a Bibliotecii Comunale Sînandrei.
         Deoarece în finalul cărții se face referire la școala sînandreiană (cadre didactice și colegi de internat și de clasă ai scriitorului) au fost invitați colegii de clasa din Sînandrei, Hodoni și Timișoara. De mare preț ne-au fost informațiile furnizate de Moisica Cernea și Viorel Ciordaș cu privire la adresele celor 39 colegi așa cum apar înscriși în catalogul clasei a VII-a A din anul școlar 1962-1963 în rândul cărora apare și autorul ca elev.
         Mobilizarea s-a făcut cu 3-4 săptămâni înaintea evenimentului prin zeci de telefoane și deplasări la domiciliul unora dintre ei. Ne pare rău că  n-am putut contacta toți colegii autorului și că unii au luat calea veșniciei.
         La prezentarea romanului miercuri,  20 februarie 2013, au venit din Timișoara d-l prof. dr. ing. Sabin Ionel, autorul și editorul cărții și scriitorul Lucian Alexiu. Ultimul a arătat originea ardeleană a prozatorului (Vaţa de Sus - Hunedoara) și stabilirea acestuia în pusta bănățeana, în satul Hodoni, după absolvirea primelor clase la Vaţa.
          Meleagurile natale cu oamenii locului, rude sau nu, tradițiile acestora, realitățile economice, sociale, politice și culturale din anii socialismului sunt realist și sensibil prezentate în opera domniei sale.
         Scriitorul Sabin Ionel a fost foarte emoționat fiindcă în loc de copii avea în fața ochilor un auditoriu adult și matur alcătuit în majoritate din foști colegi de care s-a despărțit în urma cu 50 de ani și personalități ale Sînandreiului: directorul școlii Minnich Iosif, preotul ortodox Jurca Ioan, profesorii: Boldizsar Norica, Popovici Simona, Iovanel Elena, Nicolicin Sorina, Minda Horea, Tapalaga Patricia, fostul primar Duma Gheorghe și alții.
Operele domniei sale:
Volume:  "Profesorii" (2002), "Seniorii", Interviuri (2004),"Polifonie", Poeme (2006), "Generația",  Interviuri (2010),  "România în Quonotations (2010) ;
Romane: "Așteptarea"(2011) și "Depărtările (2012).
S-au citit fragmente din romanul "Depărtările" care se referă la Școala Sînandrei a anului 1962-1963 care e asemănată cu un templu în opera sa.
         Cei prezenți au trăit prin această întâlnire clipe de neuitat,  momente de suflet, așa cum s-a exprimat însuși scriitorul.
         Întâlnirea s-a încheiat cu autografele date de autor pe cărțile cumpărate de aproape toți cei prezenți și prin depănarea unor amintiri din anii preadolescenței.
         Mulțumim și pe aceasta cale stimatului profesor Sabin Ionel pentru deplasarea făcuta și pentru cele doua seturi de cărți cu care a onorat Biblioteca Comunala Sînandrei și pe cea școlara.


        Bibliotecar comunal,
       DESPINA NEUSATZ


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu