joi, 14 februarie 2013

Sergiu Soica, bibliotecar, doctor în istoria bisericii




  Cu permisiunea prietenului nostru de la Lugoj, Raimi Rupp, am preluat informații despre colegul nostru Sergiu Soica, bibliotecar la Comloșul Mare, pe care îl felicităm și cu care ne mândrim!



Eparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj are un nou doctor în istorie. Teologul Sergiu Soica a susţinut vineri, 8 februarie a.c., la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, teza de doctorat cu titlul: „Biserica Greco-Catolică din Banat. 1945-1965”.
La susţinerea tezei, Biroul Prezidiului a fost format din: prof. Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Române-preşedintele comisiei; dr. Lucian Nastasă-Kovács, (conducătorul ştiinţific al tezei); prof. Cornel Sigmirean, prof. Marcela Sălăgean, prof. Rudolf Gräf (referenți).
Din partea Eparhiei de Lugoj a participat un grup de apropiaţi în frunte cu Monseniorul Angelo-Narcis Pop, Vicar General al Eparhiei de Lugoj.
Teza prezentată este un demers necesar cu privire la trecutul Bisericii Greco-Catolice din Banat şi vine ca o continuare a lucrărilor deja publicate de Dl. Sergiu Soica, sub forma unor studii sau volume. În prima parte a tezei autorul reconstituie, cu acribie scolastică structura administrativ confesională a Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj din perioada 1945-1948. În a doua parte sunt creionate itinerariile elitelor confesionale greco-catolice din Banat. Spectrul elitelor nu se rezumă doar la Episcopi, ci cuprinde cu generozitate preoţii şi laicii care s-au opus regimului comunist şi au rezistat „unificării religioase”, în diferite forme. Complexitatea lucrării este dată de grefarea istoriei Bisericii noastre, în anii amintiţi, pe istoria instaurării regimului comunist în România, precum şi de analiza demnă de remarcat a destinelor acestor elite confesionale în toate formele de manifestare ale regimului opresiv.
După cum bine sublinia coordonatorul acestei teze dr. Lucian Nastasă-Kovács, dezvoltarea subiectului şi tehnicile editoriale utilizate ar fi demne de un benedictin aplecat cu multă pasiune asupra manuscrisului său, astfel nu trebuie neapărat să îl cunoşti personal, ci îl vei descoperi citindu-i lucrările.
După derularea procedurală a susţinerii publice a tezei, comisia de doctorat a decis acordarea titlului de doctor în istorie d-lui Sergiu Soica cu calificativul „Summa cum laude”.

Raimondo-Mario Rupp








Un comentariu: